Pohjois-Ruotsissa hiihdettiin viime viikonloppuna jälleen legendaarinen, 220 kilometriä pitkä Nordenskiöldsloppet. Kisa lähtee Pohjois-Ruotsin Jokimukan kunnasta, josta hiidetään Kvikkjokkiin ja palataan taas Jokimukkaan.

Voittoon äärimmäisen raskaassa kilpailussa hiihti viime vuoden tapaan Norjan Andreas Nygaard. Helpolla voitto ei kuitenkaan tullut, sillä ratkaisu nähtiin vasta viimeisillä metreillä, kun Nygaard oli vahvin kolmen miehen loppukirissä.

Norjalaisen voittoaika oli 13 tuntia, 25 minuuttia ja 22 sekuntia. Toiseksi sijoittui toinen norjalainen, Oeyvind Moen Fjeld ja kolmanneksi Tsekin Stanislav Rezac.

Kaikkiaan 340 uskaliasta lähti lauantaiaamuna kello kuusi matkaan. Maaliin näistä selvisi 219. Viimeinen maaliintulija saapui vasta sunnuntain puolella ja käytti taipaleeseensa aikaa lähes 29 tuntia.

Suomalaisiakin porukkaan mahtui, miesten kisassa paras meikäläinen oli vajaa 13 minuuttia voittajalle jäänyt ja kuudenneksi sijoittunut Hans Mäenpaa. Naisten kilpailussa Maija Oravamäki sijoittui kolmanneksi.

Nordeskiöldsloppetin historia juontaa juurensa aina vuoteen 1884, jolloin suomalaissyntyinen, sittemmin Ruotsiin siirtynyt tutkimusmatkailija Adolf Erik Nordenskiöld järjesti sen ensimmäisen kerran todistaakseen, että lyhyessäkin ajassa on mahdollista suorittaa pitkiä hiihtomatkoja.

Kilpailu herätettiin uudelleen henkiin 132 vuoden tauon jälkeen vuonna 2016.

Lähde: redbullnordenskioldsloppet.se