1950–70-lukujen huippunyrkkeilijä Olli Mäki (s. Kokkolassa 1936) on kuollut pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana. Mäki menehtyi kirkkonummelaisessa hoitokodissa 6. huhtikuuta 82-vuotiaana.

“Kokkolan leipurina” kehätöissä tunnettu Mäki oli yksi Suomen kaikkien aikojen lahjakkaimmista ja menestyneimmistä nyrkkeilijöistä. Hän on edelleen ainoa suomalaisiskijä, joka on voittanut Euroopan mestaruuden sekä amatöörinä että ammattilaisena. Mäki otteli useimmat ottelunsa kevyessä sarjassa.

Olympiatyylin nyrkkeilijänä Mäki saavutti neljä SM-kultaa, kaksi Pohjoismaiden mestaruutta, EM-hopeamitalin (Praha, 1957) ja Euroopan mestaruuden (Luzern, 1959). Hän siirtyi ammattilaiseksi vuonna 1960 ja haastoi saksalaisen Euroopan mestarin Conny Rudhofin vuonna 1964 Helsingissä. Mäki voitti ottelun pistein.

Mäki pääsi myös ensimmäisenä suomalaisnyrkkeilijänä ottelemaan ammattinyrkkeilyn maailmanmestaruudesta. Hän kohtasi yhdysvaltalaisen Davey Mooren vuonna 1962 Helsingin Olympiastadionilla ottelussa, jossa Moore puolusti höyhensarjan MM-titteliään. Ottelu oli Mäelle vasta yhdestoista ammattilaisena, ja liian kovan painonvedon näännyttämä suomalainen hävisi ottelun teknisellä tyrmäyksellä toisessa erässä.

Kaikkiaan Mäen ammattilaisrekordi käsittää 28 voittoa, 14 tappiota ja 8 ratkaisematonta. Amatöörinä hän iski 320 ottelua, joista vain 13 päättyi tappioon.

Maailmanmestaruusottelun alla Mäki tapasi tulevan vaimonsa Raijan. Parin rakkaustarina sekä Mäen MM-ottelu kuvattiin vuonna 2016 myös elokuvaksi. Juho Kuosmasen ohjaama “Hymyilevä mies” palkittiin Cannesin elokuvajuhlissa parhaana Un certain regard -sarjassa.

Olli Mäki tunnettiin lempeänä miehenä, joka kehässäkin pyrki välttämään vastustajan liikaa satuttamista. Hänellä oli myös vankat periaatteet: Mäki olisi päässyt edustamaan Suomea Rooman olympialaisiin vuonna 1960, mutta Suomen urheilumaailmassa vaikutti tuolloin Työväen Urheiluliiton ja Suomen Valtakunnan Urheiluliiton välinen poliittinen vastakkainasettelu. Ehtona olympiapaikalle oli, että Mäen olisi täytynyt erota TUL:sta. Tähän nyrkkeilijä ei suostunut, ja edustuspaikka jäi haaveeksi.

Myöhempinä vuosinaan Mäki muutti Kirkkonummelle, missä hän valmensi nuoria nyrkkeilijöitä Kirkkonummen Nyrkkeilykerhon salilla. Mäki oli yksi seuran perustajista.

Olli Mäellä on kaksi lasta, Tiina ja Pekka. Pekka Mäki ryhtyi isänsä jalanjäljissä nyrkkeilijäksi, mutta vaihtoi rooliaan 1990-luvulla valmentajaksi ja manageriksi.

Koko Mäen perhe toivoo median kunnioittavan heidän yksityisyyttään surutyön keskellä.

Lähde: Tiedote