Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan tohtorikoulutettava Olli Ohtonen on väitöskirjassaan tutkinut luisteluhiihdon vaatimuksia erilaisissa nopeus- ja väsymystilanteissa biomekaanisesta näkökulmasta. Samalla selvisi, että jalkavoimat vähenivät selvästi käsivoimia enemmän pitkän hiihtosuorituksen aikana. Aiemmat menetelmät olivat arvioineet, että käsien voimatuotanto olisi vähentynyt enemmän.

– Jatkossa tavoitteena on viedä tämä analysointimenetelmä urheilijan valmennustilanteeseen, jossa voidaan tarkemmin tukea urheilijan teknistä kehittymistä eri tilanteissa, maastohiihdon olympiavoittaja Iivo Niskasta sekä nuorta lupausta Anita Korvaa valmentava Ohtonen kertoo.

Ohtonen tutki väitöskirjassaan luisteluhiihdon vaatimuksia erilaisissa nopeus- ja väsymystilanteissa biomekaanisesta näkökulmasta.

– Propulsiovoimamenetelmässä analysoidaan kuinka paljon hiihtäjän tuottamat voimat käsillä ja jaloilla vievät häntä eteenpäin hiihtosuorituksen aikana. Kyseisellä menetelmällä voidaan osoittaa täsmällisemmin esimerkiksi väsymyksen vaikutukset hiihtäjään mitä ei ns. perinteisillä analysointimenetelmillä nähdä. Tämä löydös on merkittävä, Ohtonen sanoo.

Tutkimuksessa kehitettiin myös voimanmittausmenetelmää. Tarkka voimanmittaus luisteluhiihtosuorituksen aikana kolmeen luonnolliseen suuntaan on haastava tehtävä, johon tutkimuksessa haettiin ratkaisua. Tutkimuksessa päädyttiin mittaustarkkuuden varmistamiseksi kompromissiin, jossa voimia mitataan kahteen suuntaan kahdella erillisellä anturilla huomioiden näin kaikki suunnat. Tällä tavalla pystyttiin varmistamaan riittävä mittaustarkkuus, joka on erittäin tärkeää hiihdon propulsiovoimien mittaamisessa.

Menetelmästä apua tulevaisuudessa hiihtäjien testaamisessa ja harjoittelussa

– Tutkimus on ollut mielenkiintoinen projekti, missä olen päässyt yhdistelemään omaa taustaosaamista niin kilpahiihtäjänä ja valmentajana kuin insinöörinä ja liikuntatieteilijänä. Lisäksi tutkimus on ollut avustamassa Vuokatin alueen testi- ja harjoitusmahdollisuuksien kehittymisessä, kertoo Ohtonen.

Jatkossa tutkimuksen tuloksia viedään eteenpäin yliopiston Vuokatin liikuntateknologian yksikössä muissa projekteissa, joissa kehitetty propulsiovoimamenetelmä pyritään ottamaan käyttöön helppokäyttöisenä valmennustyökaluna urheilijan testaus- ja harjoitteluympäristössä Vuokatin rullahiihtomatolla.

Tutkimus koostui neljästä osatutkimuksesta. Tutkielman eri vaiheisiin osallistui kansallisen tason hiihtäjiä Suomesta ja Itävallasta. Tutkimus toteutettiin hiihdon luonnollisissa ympäristöissä lumella Vuokatin hiihtotunnelissa käyttäen tutkimuksessa kehitettyä voimanmittausmenetelmää sekä kaupallista liikeanalyysijärjestelmää. Näiden menetelmien tuottama tieto yhdistettiin näiden uudenlaisella analyysimenetelmällä hiihtäjän suorituskyvyn ja tekniikan arvioimiseksi. Tutkimus sai tukea opetus- ja kulttuuriministeriöltä sekä Suomen Kulttuurirahastolta.

Lähde: Jyväskylän Yliopisto