Suomi menetti todennäköisesti kaksi kultamitalia! – Milloin viimeksi olympiakisat on peruutettu tai suurin osa yleisurheilun kilpailukaudesta jäänyt käymättä?
Mämmihölkkä Raumalla, Munahölkkä Haminassa ja Kärsimyshölkkä Vantaalla jäävät nyt koronakevaänä juoksematta. Pääsiäistä ei sentään ole peruutettu, mutta milloin viimeksi olympiakisat on peruutettu tai Suomessa on peruutettu suuri osa yleisurheilun kilpailukaudesta?
Vuonna 1896 Ateenassa alkaneet nykyajan olympiakisat on peruutettu kolmesti. Vuoden 1916 Berliinin olympiakisat peruutettiin ensimmäisen maailmansodan vuoksi. Toisen maailmansodan vuoksi peruutettiin sekä vuosien 1940 että 1944 olympiakisat.
Vuonna 1940 piti alkujaan kilpailla Tokiossa, mutta Japanin–Kiinan sodan vuoksi olympiakisat siirrettiin pidettäviksi Helsingissä. Tokion vuorostaan piti tämän jälkeen valmistautua vuoden 1944 olympiakisojen järjestämiseen, mutta pian niidenkin järjestämisvastuu siirrettiin Lontoolle.
Maailmansodan yltyessä monivuotiseksi saivat niin Lontoo, Helsinki kuin Tokiokin odottaa vuoroaan. Lontoossa kilpailtiin vuonna 1948, Helsingissä vuoden 1940 olympiakisoihin valmistuneella stadionillamme vuonna 1952 ja maailmansodassa hävinneessä Tokiossa jälleenrakennuksen myötä vuonna 1964.
Ville Tuulos ja peruutetut vuoden 1916 olympiakisat
Tampereen Pyrinnön Ville Tuulos on Suomen Yleisurheiluarkiston pisteytysjärjestelmässä yhä historian menestyksekkäin kolmiloikkaaja maailmassa. Maailmantilaston TopTenissä hän oli 17 vuoden ajanjakson 1913 – 1929. Peruutetuissa vuoden 1916 olympiakisoissakin Tuulos olisi ollut suurimpia voittajaehdokkaita.
Talvella 1917–1918 Suomen sisällissodassa ja sen jälkeen teloituksissa ja vankileireillä kaatui suhteessa maan väkilukuun enemmän oman maan kansalaisia, kuin missään muussa Euroopan maiden sisällissodassa samalla vuosisadalla, aina Jugoslavian 1990-luvun hajoamissotiin saakka.
Sisällissodan seurauksena vuonna 1918 urheilun kilpailutoimintaa oli Suomessa hyvin vähän, erityisesti Tampereella, eikä Ville Tuulostakaan nähty hyppypaikalla. Mutta jo seuraavana vuonna 1919 hän hyppäsi Euroopan ennätyksen 15,30 ja oli maailmantilaston ykkönen valtavalla 59 sentin erolla seuraavaan.
Euroopan yleisurheiluliittoa ei tuolloin ollut vielä perustettu eikä Euroopan ennätyksiä vielä vahvistettu, mutta Tuuloksen tulos oli historian paras eurooppalaistulos nykyisellä ’hop-step-jump’-hyppytekniikalla. Nykyisin kielletyllä ’hop-hop-jump’-tekniikalla oli tosin joukko irlantilaisia aiemmin hypännyt pidemmälle.
Näiden kahden hyppytekniikan välinen ero on siinä, että aikaisemmin oli sallittua korvata ensimmäinen kinkkausaskel ponnistavalta jalalta samalle askelelle tavallisella vuoroaskelella. ”Hämeen Heinäsirkka” Tuulos käytti kuitenkin itse jo nykyistä ’hop-step-jump’-hyppytekniikkaa.
Tuulos voitti olympiakultaa neljä vuotta peruutettujen Berliinin vuoden 1916 olympiakisojen jälkeen vuonna 1920 Antverpenissa. Neljä vuotta sen jälkeen hän saavutti Pariisin vuoden 1924 olympiakisoissa hopeamitalin ja neljä vuotta tämän jälkeen Amsterdamin vuoden 1928 olympiakisoissa pronssimitalin.
Taisto Mäki ja Viljo Heino ja peruutetut vuosien 1940 ja 1944 olympiakisat
Helsingin Kisa-Veikkojen Taisto Mäki juoksi vuonna 1939 syyskuun 17. päivänä pimenevässä illassa Helsingin olympiastadionilla 10000 metriä ensimmäisenä maailmassa alle puolen tunnin. Mäen maailmanennätys rekisteröitiin kolmella sekuntikellolla, joista jokainen näytti aikaa 29.52,6.
Toinen maailmansota oli alkanut runsaat kaksi viikkoa tätä ennen 1. syyskuuta. Runsaat kaksi kuukautta tätä myöhemmin alkoi Suomen talvisota 30. marraskuuta. Sodan laajettua vuonna 1940 ei päästy juhlimaan Taisto Mäen tai muiden suomalaisten kultamitalia samalla stadionilla Helsingin olympiakisoissa.
”Rekolan Paimenpoika” Mäki on vain yksi monista Suomen tuon ajan juoksijasuuruuksista, mutta noina vuosina tunnetuin aktiivijuoksija. Talvisodan aikana Mäki osallistui yhdessä 16 vuotta vanhemman juoksijasuuruuden Paavo Nurmen kanssa hyväntekeväisyyskiertueelle Yhdysvalloissa.
Vuoden 1939 maailmantilaston kuusi parasta olivat seuraavat: 1) Taisto Mäki Suomi 29.52,6, 2) Veikko Tuominen Suomi 30.07,6, 3) Kauko Pekuri Suomi 30.10,6, 4) Ilmari Salminen Suomi 30.10,6 (37-vuotias vuoden 1936 olympiavoittaja), 5) Tauno Kurki Suomi 30.16,0, 6) Thore Tillman Ruotsi 30.37,6.
Vuoden Mäkeä nuorempi Karhulan Katajaisten Viljo Heino loukkaantui jalkaan talvisodassa ja taisteli jatkosodassa Syvärin rintamalla vuoteen 1943 saakka, kunnes sai siirron Haminaan. Kolmisen viikkoa ennen jatkosodan päättymistä Heino rikkoi Helsingin olympiastadionilla Mäen maailmanennätyksen ajalla 29.35,4.
Sotaolympiadina 1941 – 1944 Heinon maailmanennätystä lähellekään ei juossut kukaan toinen. Noiden vuosien toiseksi nopein oli Heinoa 34 sekuntia hitaampi unkarilainen Jenö Szilágyi. Hyvin todennäköisesti Suomi olisi voittanut miesten kympillä olympiakultaa sekä vuonna 1940 että vuonna 1944.
Lähde: Urheiluliitto
Voita 1000€ lahjakortti ruokakauppaan!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 1000€ lahjakortin ruokakauppaan!
- Shokki: Jasmi Joensuu ei voinut käsittää mitä hänelle tapahtui
- Sami Jauhojärvi hämmästeli Suomen hiihtotähden tylyä käytöstä – löi pöydälle rajun väitteen
- Paljastus kulisseista Ylelle: Kerttu Niskanen lausui jäätävät sanat Therese Johaugille
- Norjasta raju väite IS:lle: Suomen hiihtotähteä syytetään valehtelusta
- Bileet hotellihuoneessa – Kaisa Mäkäräisestä saatiin harvinainen kuva
- Hiihdon maailmantähden muskelit ällistyttävät – ”Penkistä varmaan 130 kiloa”
- Karu totuus Krista Pärmäkoskesta paljastui nyt
- Norjalaistähdet kyykyttivät Kerttu Niskasta – mikrofoni tallensi Therese Johaugin paljonpuhuvat sanat löylytyksen jälkeen
- Suomen hiihtotähti romahti täysin – lausui lohduttomat sanat Viaplaylle
- Kerttu Niskasen raju purkaus tallentui kameroihin – kilpakumppanilta ikävä temppu
- Bileet hotellihuoneessa – Kaisa Mäkäräisestä saatiin harvinainen kuva
- Norjalaistähdet kyykyttivät Kerttu Niskasta – mikrofoni tallensi Therese Johaugin paljonpuhuvat sanat löylytyksen jälkeen
- Norjan hiihtonaisten hotellibileet lähtivät lapasesta Tour de Skillä
- Sami Jauhojärveltä rajua tekstiä Suomen armeijasta – ”Se on valitettavasti sanottava”
- Hiihdon maailmantähden muskelit ällistyttävät – ”Penkistä varmaan 130 kiloa”
- Karu totuus Krista Pärmäkoskesta paljastui nyt
- Kerttu Niskasen raju purkaus tallentui kameroihin – kilpakumppanilta ikävä temppu
- Juho Mikkonen sanoi sen suoraan: Tämä on Kerttu Niskasen ja Krista Pärmäkosken välinen ero
- Norjasta raju väite IS:lle: Suomen hiihtotähteä syytetään valehtelusta
- Therese Johaugin käytös Viaplayn haastattelussa hämmästytti