Niin harraste- kuin kilpapelaajat tietävät, että tenniksessä voi tulla vastaan monia erilaisia tilanteita ja haasteita. Osaan haasteista pystyy valmistautua etukäteen, mutta osaan tulee reagoida pelitilanteessa yllättäen ja nopeasti.

Tennisliitto haastatteli aiheesta miesten maajoukkueen, Cinia Davis Cup Team Finland, Harri Heliövaaraa, Patrik Niklas-Salmista, Emil Ruusuvuorta, Henri Kontista ja Otto Virtasta.

KUINKA VALMISTAUTUA ENNEN OTTELUA TIEDOSSA OLEVIIN TILANTEISIIN?

Useat tietävät tämän tilanteen: kaaviot julkaistaan ja sinua vastaan asettuu tuttu pelaaja. Pelaaja, jota et ole pystynyt vielä voittamaan. Niklas-Salminen, Virtanen ja Ruusuvuori kertovat ettei tilannetta tule säikähtää, vaan kannattaa lähteä purkamaan tilannetta edellisten otteluiden kautta.

– Juuri oli Australian avointen karsinnassa tällainen tilanne. Olin hävinnyt argentiinalaiselle Facundo Menalle kaksi kertaa viime vuonna. Lähestyin tilannetta varsin yksinkertaisesti miettimällä aikaisempien otteluiden onnistumisiani ja haasteita. Tämän kautta rakensin pelistrategian ja onnistuin voittamaan Menan, kertoo Ruusuvuori.

Myös Niklas-Salminen ja Virtanen sanovat lähestyvänsä tilannetta miettimällä mitä vastustaja oli tehnyt viimeksi itseään paremmin sekä miettien kuinka omat vahvuudet tulisi ottaa hyötykäyttöön, jotta voitto tällä kertaa tulisi.

– Käyn läpi vastustajan heikkoudet ja ennen kaikkea mietin millä vahvuuksillani pystyisin voittamaan, jatkaa Niklas-Salminen.

Toinen varsin tuttu tilanne on, kun kaavioiden julkaisun yhteydessä vastapuolellasi on treenikaverisi nimi. Harjoituskaverin kohtaaminen kilpailutilanteessa on tuttu, mutta voi olla toisaalta myös vieras tilanne. Jokainen reagoi tilanteeseen yksilöllisesti. Kuinka tilanteeseen reagoidaan? Hieman yleistäen voidaan todeta, että pelaajat jakautuvat jännittäjiin ja ei-jännittäjiin ennen ottelua. Tutun vastustajan kohtaamista kuvaillaan myös usein: ”No, eihän se mukavaa ole, mutta…”.

Kontinen ja Niklas-Salminen kertovat, että kannattaa yrittää asettua tilanteen ulkopuolelle – pyrkiä ajattelemaan, että vastustaja on vastustaja ja sinun tulee löytää keinot voittoon.

– Tämä on tietysti helpommin sanottu kuin tehty. Yritä tsempata ja vetää samalla asenteella kuin tuntematontakin pelaajaa vastaan, sanoo Kontinen.

– Viimeistään ottelun alkaessa ainakin itselläni unohtuu, että vastassa on treenikaveri. Eli ei muuta kuin täysiä otteluun, mutta totta kai vastustajaa kunnioittaen. Tässä tilanteessa tulee toki olla hieman kekseliäämpi, sillä tunnette toisenne vahvuudet ja heikkoudet, kommentoi Niklas-Salminen.

Hieman samaan kategoriaan kuin aiemmat tilanteet menee myös seuraava varsin tuttu tilanne. Vastassasi on pelaaja, jonka olet kohdannut jo kymmenen kertaa. Teillä on aina tiukat väännöt ja otteluvoitot välillänne ovat jakautuneet tasan 5-5. Miten asennoidut peliin ja miten rakennat pelistrategian? Kokenut Heliövaara jakaa vinkkinsä tilanteeseen seuraavasti.

– Tuttuja pelaajia vastaan pelatessa otteluiden kaavat voivat erota toisistaan isostikin eri kertojen välillä. Voi olla, että toinen voittaa selvästi, mutta viikon päästä numerot menevätkin päin vastoin. Minusta tärkeintä on pysyä rauhallisena ja keskittyä omaan tekemiseen. Monesti hermot ovat tuttuja vastaan pelatessa kireänä, joten olen yleensä aina tällaisissa tilanteissa pyrkinyt aloittamaan matsit mahdollisimman huolella sekä yrittänyt alusta asti tehdä pelinkuvasta haluamani. Ja kannattaa muistaa myös nauttia. Monesti tällaiset matsit ovat niitä kaikista viihdyttävimpiä, kunhan ei vaan menetä hermojaan!

Lähde: Tennisliitto