Transurheilijat ovat olleet viime viikkoina iso puheenaihe myös Suomessa.

Uusiseelantilainen Laurel Hubbard teki Tokion olympialaisissa historiaa, kun hän kilpaili ensimmäisenä transurheilijana olympialaisissa.

Muun muassa Aleksi Valavuori, Emilia Soini, Anni Vuohijoki, Elina Gustafsson ja Kiira Korpi ovat ottaneet kantaa asiaan sosiaalisen median puolella.

Entinen kiekonheittäjä Sanna Kämäräinen on nyt laittanut kortensa kekoon. Kämäräinen kirjoitti Instagramissa pitkän päivityksen asiasta. Alla osia siitä.

– Pelkästään jos menee Twitteriin, niin löytää pitkiä ketjuja, joihin on linkitetty tieteellisiä tutkimuksia, podcasteja, videoita, blogitekstejä, ja olisi kokopäivätyö lähteä tutkimaan näitä. Tämä ei ole aihe, josta voi käydä lukemassa muutaman some-päivityksen ja katsoa pari youtube-pätkää ja olla asiantuntija.

– Huippu-urheilusta ymmärrän jotain, mutta lähipiirissäni ei ole yhtään transsukupuolista ja mua hävettää tunnustaa, etten tiennyt esimerkiksi deadnimen käyttämisestä. En tiedä millainen prosessi sukupuolenkorjaus on fyysisesti ja henkisesti. Nyt tiedän vähän, koska olen lukenut asiasta, mutta eihän se mihinkään riitä.

Deadnimen käyttäminen (”deadnaming”) tarkoittaa, että ei ole poliittisesti korrektia käyttää transihmisestä hänen aiempaa nimeään, jos hän on vaihtanut sen.

– Siksi koitan laajentaa omaa ymmärrystä. Kun pidän asiaa erittäin tärkeänä aiheena puhua lähtien ihan siitä miten kunnioittaen kohtelemme toisia ihmisiä, syrjinnän minimoinnin, eettisyyden takia ja mitkä vaikutukset tällä on naisten urheiluun ja mahdollisuuksiin ja urheilumaailmaan kokonaisuudessaan, joka ei lähtökohtaisesti ole reilu.

Tässä koko päivitys.