Keihäänheittäjä Jenni Kangas on tänä syksynä antanut itselleen aikaa ennen kuin palaa EM- ja MM-kesään tähtäävien harjoitusten ohjaamaan viikkorytmiin. Pitkään jatkunut luoviminen kovien tavoitteiden ja tuloskuntoa rapauttaneiden selkä- ja olkapäävaivojen karikoissa on järsinyt kehoa ja mieltä.

– Sikäli aika tavallinen syksy, että pää suoltaa ajatuksia ja ideoita, mitä pitäisi tehdä ja korjata, mutta nyt mennään kuntoutusprosessi edellä, Kangas sanoo.

Vuosien 2017 ja 2018 Suomen mestaruuksien ja Berliinin 2018 EM-kisojen finaalipaikan jälkeen Kangas ei ole saanut harjoituskausien työlle tavoittelemaansa vastinetta. Sitkeä selkävaiva söi pohjan terän olympiatoiveilta ja katkaisi kesän torsoksi.

– Selkä alkoi oireilla jo viime vuoden maaliskuussa. Se menee jäykäksi ja toimintakyvyttömäksi. Pääsin sen kanssa täksi kesäksi kuntoon, mutta se petti uudelleen ennen juhannuskilpailua, Kangas kertoo.

– Päivä ennen Kuortaneen kilpailua en pystynyt nostamaan mitään. Ajattelin, että pystyn ehkä silti heittämään. Kisapäivänä, kun kävin maahan makaamaan, en päässyt siitä ylös.

”Nyt oli pysähdyttävä hetkeksi”

Selkävaivaa on tutkittu, mutta lopullista syytä ei ole löydetty. Vaiva heijastui myös kehon liikeketjuun harjoituksissa ja kilpailuissa, ja poiki olkapäävaivaa.

– Nyt on kuitenkin ollut hyviä päiviä, Kangas sanoo.

Tulevaa harjoituskautta Kangas katsoo luottavaisena.

– Olen antanut selän ja olkapään rauhoittua, ja ne on saatu kivuttomiksi osteopaatti Päivi Laine-Tuomin avulla.

Vaikean olympiakesän jälkeen edessä vielä hetken henkinen hengähdys ennen kuin työ jatkuu.

– Viimeiset kolme vuotta olen vaan puskenut ja treenannut. Se arki-Jenni, ja normaali elämä ovat unohtuneet. Nyt oli pysähdyttävä hetkeksi, Kangas sanoo.

Ura jatkuu Pariisin olympialaisiin – Piiparinen apuna Lahdessa

Intoa ja halua harjoitella Kankaalta ei puutu. Uran jatko on lyöty lukkoon kolmeksi vuodeksi, eli Pariisin 2024 olympialaisiin asti.

– Viimeiset kolme vuotta ovat olleet tosi raskaat, mutta koen tehneeni keihäänheiton eteen niin paljon, että katkeroituisin, jos lopettaisin tässä kohtaa. Rakastan treenaamista ja näen itseni 65 metrin heittäjänä. Nyt pitää vain hakea vanha kipinä kilpailla ja halu voittaa, Kangas sanoo.

– Ikäkriisi minulla oli jo 28-vuotiaana, eli viime vuonna. Ajatus oli, että olen silloin olympialaisissa ja menestynyt ja voisi olla aika tehdä perhettä. Nyt ajatuksena on jatkaa kolme vuotta ja tehdä sitten perhettä, jos on sitä tullakseen. Puoliso on tässä mukana.

Harjoittelunsa Kangas suunnittelee itse yhteistyössä isänsä Hannu Kankaan kanssa. Kuluneen kauden aikana heittoharjoituksia on Lahdessa katsonut Pauli Piiparinen.

– Paulin mukana olo on tuonut rentoutta ja hauskuutta heittoharjoituksiin, mikä on tärkeää. Paulilla ja isällä on hyvin samanlainen näkemys tekniikasta, mutta se on aukaissut tiettyjä lukkoja minun ja isän näkemysten välillä, kun tietää, kuinka isä reagoi johonkin ja toinen valmentaja reagoikin toisella tavalla, Kangas sanoo.

Kangas viihtyy Fitline-tiimissä

Edellytyksiä urheilu-uran jatkolle Kangas luo tekemällä henkilökohtaisen avustajan töitä 50 tuntia kuukaudessa. Myös omat pitkäaikaiset tukijat ovat pysyneet mukana ja Kangas kuuluu yleisurheilun Filine-tiimiin.

Tiimi tarjoaa urheilijoille taloudellista tukea, tietotaitoa ja tuotteita tukemaan urheilijan ravitsemusta.

– Minä koen, että yhtiön tuotteet ovat toimivia ja helppoja käyttää. Käytin niitä jo ennen kuin liityin Fitline-tiimiin, Kangas sanoo.

– Normaalin perusravinnon lisäksi käytän aamujuomaa sekä iltajuomaa, jossa on kaikki vitamiinit ja hivenaineet, joita tarvitsen. Urheilujuomaa käytän kovimmissa harjoituksissa. Lisäksi minulla on käytössä rasva- ja aminohappotuotteita.

Lähde: SUL