DeFi ja CeFi – kaksi usein kryptokeskusteluissa esiin nousevaa termiä, joita erottaa vain yksi kirjain, mutta jotka eroavat usein toisistaan kuin yö ja päivä.

CeFi, eli keskitetyn rahoituksen ekosysteemi, voi tuntua monelle salaperäiseltä, koska asiakkaat eivät usein ole tietoisia taustalla olevasta reguloinnista tai sopimuksista, jotka hallitsevat tätä rahoituksen sektoria.

DeFi, eli hajautettu rahoitus puolestaan ​​esiintyy ekosysteeminä, joka tarjoaa läpinäkyvyyttä ja hallintaa, kiitos taustalla olevan lohkoketjun sekä CeFi-alustoja korkeamman vuosituoton.

Mitä ne pitävät sisällään ja miten ne eroavat toisistaan?

DeFi vs CeFi – hajautetun ja keskitetyn rahoituksen vertailu

Hajautettu rahoitus, eli Decentralized Finance (DeFi), muuttaa rahoitusmarkkinoita. DeFin vastakohta ovat perinteiset keskitetyt pankkijärjestelmät, pörssit, niiden tarjoamat tuotteet ja rahoitusmarkkinat. Perinteistä markkinaa kutsutaan nimellä keskitetty rahoitus, eli Centralized Finance (CeFi).

Kuten moni muukin vastinpari, sekä DeFi ja CeFi sisältävät sekä hyviä ja huonoja puolia. Käydään niitä läpi tässä artikkelissa.

Mikä on hajautettu rahoitus?

DeFi (Decentralized Finance) tarkoittaa lohkoketjuihin rakennettuja rahoitustuotteita, palveluita sekä niiden ympäristöä.

Hajautetun rahoituksen ideana on mahdollistaa rahoitusmarkkina, joka toimii suoraan osapuolelta toiselle ilman turhia välikäsiä. Täysin ohjelmistolla toimiva hajoitettu rahoitus on läpinäkyvä ja saavutettavissa jokaiselle osapuolelle.

Hajautettu rahoitus mahdollistaa aivan uudenlaisia asioita. Voit esimerkiksi hakea lainaa ilman, että sinun tarvitsee käydä pitkiä palavereita pankkitoimihenkilön kanssa. Kun hajautetun rahoituksen adaptaatio kasvaa, on se täydellinen mahdollisuus henkilöille, jotka ovat perinteisen rahoitusjärjestelmän ulkopuolella esimerkiksi lainsäädännön tai muun rajoitteen vuoksi.

Päivittäiset pankkipalvelut

DeFin perusideana on toimia niin sanottuna digitaalisena pankkina, joka toimii ilman välikäsiä ja keskitettyjä organisaatioita. Välikäsien poistuessa arkipäiväiset asiat, kuten rahan siirto, olisivat helpompia. Mitä pidemmälle lohkoketjuympäristö kehittyy, sitä paremmin myös DeFistä saadaan kaikki irti, esimerkiksi sopimisen osalta. Älysopimuksilla varustetut palvelut voisivat toimia automaattisesti ilman turhia selvittelyitä tai välikäsiä. Esimerkiksi vakuutussopimukset olisivat jatkossa helpommin hallinnoitavia.

Lainapalvelut

Lohkoketjussa toimivat lainapalvelut ovat läpinäkyvämpiä ja aiempaa edullisempia. Digitaalisessa muodossa olevat varat voidaan antaa vakuudeksi helposti ja lainan voi saada käyttöön saman tien. Turhat välikädet jäävät pois ja jatkossa asiakkaalla on aiempaa paremmat mahdollisuudet hallinnoida omaa talouttaan joustavammin.

Hajautetut markkinapaikat

Kryptomaailman suosituimpia DeFin käyttötarkoituksia ovat hajautetut markkinapaikat. Englanniksi hajautetusta markkinapaikasta käytetään termiä Decentralized Exchange (DEX). Kryptovaluutoilla on mahdollista tehdä kauppaa pörssissä ajasta ja paikasta riippumatta ilman välikäsiä. Ei enää odottamista milloin toisen maan pörssi aukeaa tai hyväksyykö pörssi kaupan. Tunnettuja esimerkkejä hajautetusta markkinapaikasta ovat Uniswap ja Pancakeswap.

Älysopimukset DeFissä

Suurin hyöty hajautetun rahoituksen palveluissa tulee nimenomaan älysopimuksista. Perinteiset rahoituspalvelut toimivat vanhanaikaisesti monien eri järjestelmien, ihmisten ja prosessien avulla. Älysopimukset toimivat puhtaasti ohjelmistolla ja ne ovat automaattisia.

Ihmisten ja turhien välikäsien poistaminen älysopimuksista tekee asioista paljon selkeämpiä ja luotettavampia. Tietokoneella kirjoitetulle koodille on mahdollista sanella ehtoja, jotka tekevät jatkossa kaiken sopimiseen liittyvän automaattisesti. DeFi-palvelut eivät voi toimia ilman älysopimuksia. Älysopimukset mahdollistavat kenen tahansa pääsyn rahoituspalveluihin – monet meille yksinkertaiset asiat, kuten pankkitilin avaaminen, voi muualla olla raskas ja pitkä toimenpide tai pahimmillaan ihmisten ulottumattomissa.

DeFi:n haasteita

DeFi-alustoissa on tietynlaisia haasteita, koska ala on nuori eikä kehitys ole vielä kovin pitkällä. DeFi on vielä CeFi-palveluja haavoittuvaisempi hakkeroinnille tai bugeille. Varsinkin silloin, jos niitä ei ole toteutettu oikealla tavalla. Siksi kannattaa varmistaa, että omat varasi ovat turvallisessa ja luotettavassa palvelussa.

Kryptovaluuttamarkkinat ovat suhteellisen pienet, eikä monia palveluita ole kehitetty kovin pitkään. Luonnollisesti myös DeFin toiminnassa on tällä hetkellä haasteita, joita ei eri medioidenkaan otsikoissa säästellä. DeFi on uhka perinteisille pankeille ja sen laajentumiseen pyritään vaikuttamaan kaikkialla.

Käyttäjävirheet

Lohkoketjut toimivat muuttumattomina ja käyttäjävirheet voivat koitua ongelmaksi DeFin toiminnassa. Mikäli esimerkiksi lähetät varoja väärään osoitteeseen, voit menettää ne lopullisesti. Tai jos yhdistät kryptovaluuttalompakkosi väärälle sivustolle, voi hakkeri tyhjentää tilisi melko yksinkertaisesti.

Vaikeaselkoisuus

Hajautettuja palveluita löytyy vaikka kuinka monia ja omaan käyttötarkoitukseen sopivaa voi olla hankala löytää. Varsinkin tietoturvariskien vuoksi pitää tehdä paljon työtä löytääkseen sopiva palvelu. Ala on täynnä koodarineroja, mutta markkinointisilmää puuttuu – erilaisten valuuttojen muuntaminen ja pomppiminen eri lohkoketjujen välillä voi olla haastavaa vasta-alkajille eikä palveluiden kehnot käyttöliittymät ainakaan helpota sitä.

Käyttökokemus ja suorituskyky

Vielä toistaiseksi DeFin käyttäminen vaatii tietämystä sekä huolellisuutta. Järjestelmät eivät ole käyttäjäkokemuksen kannalta samalla tasolla kuin keskitetyt palvelut. Lohkoketjusta riippuen myös suorituskyky ja kulut voivat vaihdella hyvinkin paljon. Esimerkiksi Ethereumin gas feet, eli transaktiomaksut ovat olleet suhteettoman kalliita pienissä valuuttasiirroissa, jolloin rahan siirtäminen ei ole ollut kannattavaa.

Mikä on keskitetty rahoitus?

CeFi eli Centralized Finance tarkoittaa keskitettyä rahoituspalvelua. CeFi-palvelut pitävät sisällään perinteiset pankit ja rahoitusalan instituutiot, mutta myös moni kryptovaluuttapörsseistä ja -palveluista on keskitettyjä.

Iso osa kaikesta kryptomaailman kaupankäynnistä tapahtuu nimenomaan keskitetyissä pörsseissä. Keskitetyssä pörssissä uusien kryptovaluuttojen tuominen markkinoille vaatii kattavat auditoinnit sekä pörssin pitää toimia sen valtion lakien alaisuudessa, jossa liiketoimintaa tehdään.

CeFi taistelee osittain kryptovaluuttojen perusideaa vastaan

Keskitetyt palvelut taistelevat hieman kryptovaluuttojen perusideaa vastaan, koska ne rajoittavat käyttäjien tekemiä toimintoja. Käyttäjiltä vaaditaan yleensä vahva tunnistautuminen palvelun käyttämiseksi sekä ylimääräisiä turvallisuusvaiheita, esimerkiksi varoja siirtäessä tai kauppaa tehdessä. Myös suuret markkinoiden hintavaihtelut voivat aiheuttaa esteitä kaupankäyntiin.

CeFi-palvelujen haasteet

Suurella osalla maailman ihmisistä ei ole pääsyä CeFiin ja sen palveluihin. Tunnistautumisvaatimukset voivat olla todella tarkkoja eivätkä perinteisten pankkijärjestelmien ulkopuolella olevat henkilöt pääse CeFiin käsiksi. Lisäksi kustannukset vaihdannassa ovat yleensä suurempia, tunnistautuminen on hitaampaa sekä korko sijoitukselle on pienempää.

Kaikilla ei pääsyä palveluihin

Tutkimusten mukaan maailmassa on jopa 1,7 miljardia aikuista, jotka ovat perinteisen pankkijärjestelmän ulkopuolella. CeFin tunnistautumiseen ja hallinnointiin tarvitaan usein vahva tunnistautuminen pankkitietojen avulla, minkä avulla siirretään rahaa kryptolompakkoon. Näillä ihmisillä ei ole mahdollisuutta olla osana CeFin palveluita.

Korkeat kustannukset

CeFissä on lähtökohtaisesti aina suuremmat kustannukset. Yhtiö joutuu ylläpitämään asiakaspalvelua sekä muita toimintoja, mitkä vaativat suurempia kustannuksia.

Jotkut toimijat mainostavat ilmaisia transaktioita, mutta kustannukset piilevät ostettujen kryptovaluuttojen hinnassa. Voit nähdä hinnan kalliimpana kuin se normaalisti on ja silloin ostat toki nollakuluilla, mutta kalliimmalla hinnalla. Lisäksi rahan siirrosta ottaa lähes jokainen CeFi oman siivunsa, mikä voi olla joitain prosentteja.

Hidas tilintekoprosessi

Joillain CeFi-toimijoilla voi kulua aikaa jopa viikko, että tilin saa käyttöönsä. Ennen kuin tiliä voidaan edes tehdä, tarvitaan vahva tunnistautuminen, passikuva ja todiste osoitetiedoista, jotka tulee toimittaa palvelulle. Asiakirjojen hyväksymisessä voi mennä aikaa ja huonon kuvan vuoksi tilin teko saatetaan jopa hylätä, jonka myötä prosessi aloitetaan uudelleen ja aikaa kuluu toinen viikko.

Vertailu: DeFi vs CeFi

Molemmat rahoitusmuodot, sekä DeFi ja CeFi, ovat saaneet lähiaikoina suuren määrän mediahuomiota. DeFi on saanut jopa hieman enemmän negatiivista palautetta, sillä hakkerit ovat päässeet hyödyntämään järjestelmien turvallisuuspuitteita ja sen myötä varastaneet ihmisten kovalla työllä ansaittua omaisuutta miljoonien eurojen edestä.

Julkinen varmentaminen

Vaikka DeFin lähdekoodi ei olisikaan avoin, sen toiminta pitää pystyä varmentamaan lohkoketjussa ollakseen luokiteltavissa DeFiksi. CeFistä erottuen DeFissä käyttäjä pääsee katsomaan reaaliajassa tapahtumia lohkoketjussa. Läpinäkyvyys antaa todella suuren edun CeFin toimintaan verrattuna kokonaisvaltaisen luottamuksen osalta.

Jakamattomuus

Lohkoketjuissa toiminta voidaan ohjelmoida jatkumoksi, missä yhden toiminnan lisäksi tapahtuu joukko muita toimintoja. Tämä toiminta on mahdollista tehdä jakamattomaksi, eli transaktio joko onnistuu täysin tai epäonnistuu. Tällaista toiminnallisuutta ei ole toistaiseksi mahdollista toteuttaa CeFi-ympäristössä.

Anonymiteetti

Keskitetyt palvelut vaativat tunnistautumisen sekä vähentävät anonymiteettiä hajautettuihin palveluihin verrattuna. Moni DeFi-projekteista toimiikin täysin tuntemattomien kehittäjien avulla. Bitcoinin kehittäjä Satoshi Nakamoto on vieläkin tuntematon tähän päivään asti. Lohkoketjun louhijat toimivat pelkillä älysopimuksilla, ja älysopimuksien toimeenpanoon ei välttämättä tarvita edes käyttöliittymää. Silloin käyttäjät toimivat suoraan älysopimuksen ehdoilla.

Omistajuus

Keskitetyt palvelut tuovat käyttäjille turvaa varojen säilyttämiseen, mutta silloin varat ovat niiden palveluiden omistuksessa. DeFin avulla olet itse vastuussa omista varoistasi, kuitenkin suurin osa riskistä on vastuullasi. Jos ei ole varovainen, virheitä voi sattua. Sen vuoksi hajautettuja palveluita käyttävät henkilöt ovatkin alttiita hyökkäyksille.

Kaupankäynti

CeFi-palvelujen toteutus on lähellä perinteistä osakepörssiä. Voit siellä asettaa osto- tai myyntitoimeksiannon kryptovaluutalle millä summalla tahansa. DeFin toimintaperiaate on täysin erilainen. Pörssien toimintaa pyörittävät ns. automated market maker -protokollat, eli automaattiset markkinantakaajat. Hinta, jolla ostetaan, perustuu ohjelmiston laskemaan hintaan volyymin määrän mukaisesti.

Kaupankäynnin kulku

Perinteisessä osakepörssissä tai keskitetyssä kryptopörssissä on tarkat säännöt missä järjestyksessä ostot tapahtuvat. Avoin lohkoketju taas mahdollistaa markkinoiden manipulaation huomattavasti helpommin. Kokemattomampi sijoittaja voi sinisilmäisenä lähteä mukaan sijoitukseen ja iso valas vie voitot kotiin.

Inflaatio

Perinteiset toimijat, kuten keskuspankit, tuottavat valuuttaa ja ohjaavat markkinoita korkojen avulla toimimaan inflaatiota vastaan. Kryptomarkkinoilla monilla valuutoilla on olemassa raja, jonka jälkeen niitä ei voida laskea enempää liikkeelle. Tämä on yksi keskeisimmistä ajureista arvon nousuun, sillä myyntipainetta ei juurikaan ole, kun uusia kolikoita ei enää luoda.

Lohkoketjujen välinen toiminta

Moni keskitetty toimija pitää varannoissaan itse kryptovaluuttoja, minkä vuoksi niiden vaihtaminen on helppoa. Hajautetuissa pörsseissä joudutaan luomaan eri lohkoketjussa toimivalle kolikolle oma versionsa, mikä voi aiheuttaa kuluja tai hakkerointiriskejä niiden muuntamisvaiheessa.

Rahanvaihdon helppous

Moni hajautettu toimija ei tarjoa vaihtoehtoa rahan muuntamiselle, minkä vuoksi keskitetyt toimijat ovat huomattavasti parempia tässä tilanteessa. Moni keskitetty toimija tarjoaa esimerkiksi omaa pankkikorttia, johon voit vaihtaa kryptovaluuttaasi kaupassa käytettäväksi rahaksi, kuten euroiksi tai dollareiksi.

DeFin ja CeFin synergiat

DeFin toiminta on vasta alkutekijöissään ja molemmilla ekosysteemeillä on omat hyvät puolensa. DeFin toiminnassa on lohkoketjujen puolesta läpinäkyvyys, omistajuus sekä hajautettu ympäristö. Toisaalta DeFin riskinä on käyttäjävirheet sekä transaktion hyväksynnän epäonnistumiset.

Pääasiassa DeFi toimii perinteisen rahan avulla, ja moni valuutta onkin toiminnassa myös lohkoketjussa. Esimerkiksi vakaavaluuttoja käytetään paljon DeFi-toimintojen suorittamiseen, sillä niiden arvo perustuu oikeaan valuuttaan. DeFin toiminta ei vaadi tällä hetkellä keskuspankkia toimiakseen.

Molemmat haluavat tarjota asiakkailleen laadukkaita rahoituspalveluita ja tehostaa taloutta. Hyvät ja huonot puolet löytyvät molemmista, eikä mitään yksittäistä selitystä ole miksi toinen olisi parempi.

Kryptovaluuttaprojektit yhdistävät perinteisiä markkinoita lohkoketjuihin. Erilaisten toimijoiden avulla voidaan käydä DeFin kautta kauppaa esimerkiksi raaka-aineista, sillä niiden hinnoittelu otetaan suoraan reaaliaikaisesta datasta.

Vaikka markkina on vielä hieman jakautunut, DeFi ja CeFi tulevat todennäköisesti luomaan jatkossa hybridin nykyisestä rahoituskentästä. Tänäkin päivänä kryptovaluuttapörssistä on mahdollista siirtää rahaa hajautetulle alustalle ja toinen ei välttämättä poista toista. Kuten sanottua, molemmissa teknologioissa on omat hyvät puolensa ja käyttäjä voi itse valita mikä on hänelle paras tapa käyttää rahojaan.

Käy kauppaa suomalaisella Coinmotionilla

Coinmotion on suomalainen kryptopalveluntarjoaja. Tarjoamme sinulle luotettavan, turvallisen ja helpon tavan tehdä kauppaa kryptovaluutoilla. Coinmotion toimii Finanssivalvonnan valvonnan alla ja noudattaa Suomen lainsäädäntöä.

Voit sijoittaa Coinmotionin palvelun kautta muun muassa Bitcoiniin, Ethereumiin, Rippleen sekä muihin suosittuihin kryptovaluuttoihin. Kaupankäyntiä helpottaa helppokäyttöisten nettisivujen lisäksi App Storesta tai Google Play -kaupasta ladattava Coinmotion-sovellus.

Coinmotionilla voit sijoittamisen lisäksi harjoittaa kuukausisäästämistä ja kerryttää varoja korkotilille. Nopeat talletukset ja siirrot sekä kattava asiakaspalvelu sekä Private Banking -tiimi mahdollistavat kaupankäynnin helpommin kuin koskaan ennen.

FAQ – Usein kysytyt kysymykset

Mikä on DeFi?

DeFi tarkoittaa hajautettua rahoituspalvelua, minkä ideana on poistaa rahoitusmarkkinan välikädet. Toiminnot suoritetaan lohkoketjussa. Voit esimerkiksi ottaa lainaa ilman luotontarkistusta tai mitään byrokratiaa. Avoin lähdekoodi ja hajautettu verkon toiminta mahdollistaa sen.

Mikä on CeFi?

Centralized Finance eli keskitetty rahoitustoiminta tarkoittaa perinteisesti pankkeja, osakepörssejä tai kryptopörssejä. Keskitetty toiminta tuo yleensä vakautta sekä turvallisuutta, mutta antaa paljon rajoitetumman palvelukokonaisuuden lohkoketjuihin verrattuna.

Miten hajautettu pörssi toimii?

Avoimen lähdekoodin avulla voidaan toteuttaa läpinäkyvä ja hajautettu pörssi. Esimerkiksi Ethereum verkon päälle rakennettu kryptopörssi mahdollistaa ajasta ja paikasta riippumatta tavan tehdä kauppaa kryptoilla. Kaupankäynti on joustavaa ja olet itse oma pankkisi. Uusia hajautettujen pörssien tarjontaa tulee jatkuvasti lisää ja sovellusten palveluja kehitetään jatkuvasti.

Onko Coinmotion keskitetty toimija?

Kyllä. Coinmotion mahdollistaa sinulle turvallisen alusta, jotta voit aina olla huoletta sijoitustesi hallinnasta. Nykyaikaisten ja helppokäyttöisten sovellusten avulla saat helpon tavan lähteä kryptovaluuttojen sijoittamiseen mukaan. Saat Coinmotionilta kattavat rahoituspalvelut. Voit hakea muun muassa pankkikorttia ja asiakaspalvelu on aina tukenasi, mikäli ongelmia sattuu.

Minkä ongelman lohkoketjut ratkaisevat?

Avoimen lähdekoodin avulla kaikki tieto on saatavilla läpinäkyvästi. Monet kuluttajat eivät pääse tavallisten pankkipalvelujen piiriin, mikä on yksi syy hajautetun rahoituksen suurelle kehitykselle. Hajautettu teknologia poistaa välistä turhat välikädet ja mahdollistaa hyvin toimivan sekä monipuolisen ekosysteemin. Koko perinteisen pankin toiminta taskussasi ja kaikki valta käsissäsi. Käytät varojasi milloin itse haluat.

Mikä on älysopimus?

Älysopimus on koodinpätkä, mikä hoitaa sopimisen ihmisten ja välikäsien puolesta. Koodiin voidaan määritellä säännöt, jonka perusteella vaikkapa lainaaminen tapahtuu DeFi-alustalla. Älysopimusten avulla rakennettu sovellus, eli Dapp, mahdollistaa esimerkiksi hajautettujen pörssien toiminnan. Älysopimukset tarjoavat lohkoketjuille mahdollisuuden toimia ilman välikäsiä, tehokkaasti, luotettavasti sekä odotetulla tavalla. Anonyymit toimijat voivat esimerkiksi Ethereum-verkossa vaihtaa kryptoja keskenään, ilman että kukaan puuttuu siihen millään tavalla.

Mikä on DeFi-lompakko?

Virtuaalisessa DeFi-lompakossa säilytät kryptovaluuttaa ja se on täysin omassa hallussasi. Sinulla on salainen koodi ja tunnus, minkä avulla pääset käsiksi lompakkoosi. Lompakkoa voit käyttää missä tahansa palvelussa johon sen pääsy on mahdollistettu, sinun täytyy vain antaa palvelulle lupa yhdistää se lompakkoosi. Kannattaa kuitenkin lukea aina tarkkaan uuden sivuston tiedot, ennen kuin yhdistää oman lompakkonsa sinne. Huijausten määrä on suuri ja mikäli käy huonosti, rahoja ei saa koskaan takaisin anonymiteetin vuoksi.

Miten tiedän onko DeFi turvallinen?

Avoimen lähdekoodin päälle rakennettua sovellusta on onneksi helppo tutkia. GitHub tiedoista pääset tarkastelemaan miten usein projektia on esimerkiksi päivitetty. Usein myös kryptoprojektin verkkosivuja tarkastellessa näkee melko nopeasti, onko kyseessä oikea toimija vai huijaus. Rehelliset kryptoprojektit toimivat usein tekijöiden omilla kasvoilla ja projektilla on lukuisia ulkoisia linkityksiä sivuille.

Miten pääsen käsiksi hajautettuun rahoitukseen?

Tarvitset vain DeFi-lompakon ja esimerkiksi Ethereum-kryptoa lompakkoosi. Tämän jälkeen voit yhdistää lompakkosi vaikkapa Uniswap-nimiseen pörssiin (DEX). Valitse mitä haluat ostaa, yhdistä lompakkosi sivuun, maksa Ethereum-kulut ja saat itsellesi kryptovaluuttaa. Jos ostamasi kryptovaluutta on saatavilla keskitetyssä pörssissä, vaikkapa meillä Coinmotionilla, voit lähettää sen Coinmotionilla sijaitsevaan lompakkoon ja muuttaa sen rahaksi tilillesi.

Mikä hyöty keskitetyistä rahoituspalveluista on?

Keskitetyt rahoituspalvelut, kuten Coinmotion, tarjoavat hyvin huolellisesti suunniteltuja palveluita asiakkailleen. Erittäin avulias henkilökunta auttaa ongelmatilanteissa, kulut ovat pieniä, rahat ovat turvassa ja kaupan päälle saat muitakin palveluita helposti toimivan järjestelmän kautta.

Mikäli suosit suomalaista, valitse Finanssivalvonnan alla toimiva Coinmotion kryptovaluuttojen ostamiseen. Turvallinen ja luotettava palvelumme mahdollistaa aloittamisen jopa 10 minuutissa. Mikäli haluat läpinäkyvästi lisätietoja palvelustamme, tutustu käyttäjiemme arvosteluihimme Trustpilot palvelussa.

Lue lisää: Maailma ilman pankkeja – mikä on DeFi?

Vuosi 2024 on erinomainen ajankohta aloittaa kryptovaluuttoihin sijoittaminen. Sijoita mm. markkinoiden johtavaan kryptovaluuttaan bitcoiniin turvallisesti Coinmotionin kautta. Avaa maksuton tili alennetuilla kaupankäyntikuluilla tästä.