Hiihtolegenda Sami Jauhojärven Seiska-lehdelle antama haastattelu on kääntänyt katseita myös Norjassa. ”Musti” puhui siitä vuoden 2014 olympiakullan jälkeisistä ongelmistaan.

Jauhojärvi vaihtoi tuon menestysvuoden jälkeen astmalääkitystään. Se laittoi miehen kropan ”täysin sekaisin.

– En pystynyt toteuttamaan omaa intohimoani ja unelmaani. Puhutaan kuitenkin vain ammatista, mutta harvalle se on niin konkreettista kuin huippu-urheilijalle, joka tekee omalla kropallaan töitä. Ja kun se kroppa lopettaa ihan täysin toimimasta…

– Se vaikutti erittäin voimakkaasti mieleeni. Synkimmillään yksittäisinä hetkinä kävi kieltämättä mielessä, että kaikkein helpointa olisi, jos vetäisi vain liipaisimesta, avautui Jauhojärvi Seiskalle.

Jauhojärvi vaihtoi lopulta lääkitystä. Olo parani nopeasti.

Norjalainen Nettavisen-lehti uutisoi asiasta. Norjan astma- ja allergialiitossa työskentelevä vanhempi neuvonantaja Anna Bistrup kommentoi asiaa yleisellä tasolla lehdelle. Hänen mukaansa Jauhojärven kertoma kokemus on harvinainen.

– On erittäin epätavallista saada vakavia psykologia oireita inhalaatiolääkkeistä, mutta on erittäin tärkeää olla perillä omasta mielenterveydestä. Jos tuntuu siltä, että omassa mielessä tapahtuu muutos, on tärkeää puhua lääkärille ja selvittää, mikä voisi olla syynä, selvitti Bistrup.

MIELI Suomen Mielenterveys ry tarjoaa tukea itsemurhaa harkitseville.

LUE MYÖS