Suomalaisen huippu-urheilun kipukohdat ovat nousseet esille osana Pariisin olympialaisten jälkipyykkiä.

Urheilijoita yli lajirajojen edustava Suomen Urheilijat ry on nyt myös ottanut kantaa asiaan. Esimerkiksi hiihtäjä Jasmi Joensuu on jakanut Instagram Storiesissa yhdistyksen tiedotteen.

Tiedotteessa kerrottiin aluksi, että Suomen Urheilijoiden puheenjohtaja Teemu Ramstedt ja Olympiakomitean urheilijavaliokunnan puheenjohtaja Esa-Pekka Mattila tapasivat viime viikolla Olympiakomitean huippu-urheilujohtajan Matti Heikkisen, jonka kanssa on keskusteltu myös aiemmin.

Alla loput tiedotteesta. Ramstedt ja Mattila jakoivat näkemyksiään.

Tämän jälkeen Suomen Urheilijat ry:n hallitus kokoontui viime perjantaina käsittelemään muun muassa urheilijoiden näkökulmia Pariisin olympialaisten jälkeen nousseeseen julkiseen keskusteluun suomalaisen huippu-urheilun tilasta,

Suomen Urheilijat tulee toteuttamaan yhdessä Olympiakomitean urheiljavaliokunnan kanssa oman kyselyn Pariisissa mukana olleille urheilijoille. Tavoitteena on muodostaa kattava urheilijalähtöinen tilannekuva. Yksittäisten syyllisten tai tapahtumien sijasta on tärkeätä pysähtyä ja selventää kaikkien toimijoiden roolia koko urheiluyhteisössä.

Suomen Urheilijat on osaltaan valmis kantamaan vastuuta ja haluaa edistää urheilemista elämänurana ja ammattina. Urheiljoiden ammattilaisuutta tulee kehittää niin yksilö- kuin joukkuelajeissa, jotta saatavilla olisi samoja mahdollisuuksia ja tukirakenteita kuin muillakin elinkeinonharjoittajilla.

– Meidän urheilijoiden ja urheilijoiden edustajien pitää tehdä paremmin asioita varsinkin järjestäytymisemme eteen, jotta kollektiivinen äänemme kuuluu vahvemmin eikä vain muutamien lajien urheilijoiden kautta ja erilaisina hätähuutoina. Tässä on iso vastuu meillä kaikilla ja pyrimme vapaaehtoisresursseillamme kehittymään, Mattila toteaa.

Suomalainen huippu-urheilu kaipaa myös tarkempaa määrittelyä, sillä suomalaiset menestyvät myös olympialajien ulkopuolella. Suomen Urheilijat haluaa olla kehittämässä koko huippu-urheilua kansallisista kilpailuista ja omista huippuliigoistamme aina kansainvälisiin arvokisoihin asti.

– On selvää, että emme ole onnistuneet tuomaan keskusteluun vielä riittävästi urheilijoiden yhtenäistä ääntä lajirajat ylittäen. Urheilijoiden osallistaminen ja äänen saaminen on kriittistä ja tänäkin syksynä osallistumme muun muassa huippu-urheilun strategiaprosessiin vahvasti. Teemme nyt kovasti töitä yhteisen luottamuksen rakentamiseksi eri toimijoiden välillä. Vain yhdessä voidaan lopulta onnistua, Ramstedt muistuttaa.

Päivitys tästä.

LUE MYÖS